Verzorging en huisvesting

Op deze pagina worden een aantal aandachtspunten benoemd over de verzorging en huisvesting van cavia's.

Het verblijf

De meeste mensen houden hun cavia's in een hok of caviakooi, die ze kopen in de dierenwinkel. Daar ontstaat direct al een probleem....eigenlijk alle standaardkooien die worden verkocht, zijn te klein! Neem een meetlint mee als je gaat kijken voor een hok of kooi. Een binnenkooi moet minimaal 120 bij 60 cm zijn. Maar ook dit is wel aan de krappe kant. Als je ietsje verder zoekt, bijvoorbeeld op internet kun je ook kooien vinden van 140 of 160 cm. Ideaal is een ruimte van minimaal 2 m2. Cavia's scharrelen graag rond op zoek naar eten en trekken ook graag een sprintje. Uiteindelijk zijn ze in een kooi snel uitgesprint...Wat je kunt doen is een ren maken aan de kooi, of in de buurt van de kooi, waar de cavia's dagelijks in kunnen. Onthoudt dat GROTER altijd BETER is. Je kunt ook zelf een verblijf maken. Zet de caviakooi niet voor of direct naast een raam dat regelmatig open gaat.

Voor een buitenverblijf zou ik aanraden, om een vaste, overdekte ren aan het hok te maken, zodat ze de ruimte op kunnen zoeken wanneer ze willen. Verder is het van belang dat het verblijf in de schaduw staat, of dat je parasols of witte lakens gebruikt om schaduw te creëren. Ook moet een cavia uit de wind staan, tocht is funest. 

Verzorging

Cavia's worden ongeveer 5-6 jaar oud. Een kind kan niet (alleen) de verantwoordelijkheid voor een dier dragen. Veel kinderen raken na een tijdje op de cavia's uitgekeken. Daarom moet je het als ouder ook leuk vinden om bezig te zijn met de cavia's en bereid zijn (een deel van) de verzorging op je te nemen.

De nagels van een cavia moeten met enige regelmaat geknipt worden. Als ze heel jong nog niet, maar daarna wel. De nagels groeien altijd door en slijten niet genoeg omdat de cavia's  vaak op een zachte ondergrond lopen (tip: leg een platte steen of stuk tegel in het hok). Als je regelmatig een klein puntje van de nagel knipt, kun je het netjes bijhouden. Als ze te lang worden, krijgt de cavia er last van bij het lopen, wat weer andere problemen kan veroorzaken. De cavia is een prooidier en van nature schuw. Als je met je hand in de kooi gaat om hem te pakken of te aaien, benader hem dan liever van opzij in plaats van bovenaf.

Voeding

Ik beschrijf de voeding op volgorde van belangrijkheid.

Groenvoer is heel belangrijk voor cavia's. Het meeste plezier doe ik mijn cavia's met gras, wilde planten en (on)kruiden. In het voorjaar als alles weer begint te groeien, pluk ik dagelijks wat er in mijn (enigszins) wilde tuin en omgeving groeit zoals gras, weegbree, paardenbloem, zevenblad, robertskruid, wikke, dovenetel, klaver, zuring. Als tweede favoriet komt groente zoals andijvie, witlof, wortel, paprika, selderij, komkommer, sla, etc. Dit is handig om te geven wanneer je niet veel plukmogelijkheden hebt in je omgeving en in de winter, als er niet genoeg groeit buiten.

Zorg wel dat je weet wat ze wel en niet mogen eten, want er zijn ook groentes die niet goed voor ze zijn en (on)kruiden die giftig zijn.

Verder krijgen de cavia's onbeperkt hooi. In hooi zit kiezelzuur, wat ook in gras zit en wat van belang is voor het onderhoud van tanden en kiezen.

Dan is er nog de brok. Ik zeg vaak de brok is voor "erbij". In veel caviavoer zit onvoldoende vitamine C.

Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en hebben dit dagelijks nodig. Kijk daarom goed op de verpakking dat dit erin zit en koop voeding speciaal voor cavia's. Ook kun je vitamine C pilletjes geven of verkruimelen en over het voer strooien. In de winter voer ik meer brok dan in de rest van het jaar. Als de dieren voldoende groen krijgen, halen ze daar ook hun vitamine c uit.

LET OP!

Cavia's horen niet bij konijnen of vogels. Een konijn hoort met een ander konijn, konijnen en cavia's hebben verschillend gedrag en een konijn kan een cavia gemakkelijk verwonden met z'n grote poten. Vogels bij cavia's maakt dat ziektes gemakkelijker worden overgedragen (denk aan parasieten) en de vogels laten hun ontlasting vallen. Wil je verschillende diersoorten houden dan doe je dat het best in aparte verblijven. Ze moeten namelijk ook niet van elkaars voer eten. Zoek je een maatje voor je konijn, kijk dan eens op www.konijnenbelangen.nl

Geslacht herkennen